więcej

więcej
Echogorzowa logo

wiadomości z Gorzowa i regionu, publicystyka, wywiady, sport, żużel, felietony

Jesteś tutaj » Home » Trzy pytania do... »
Honoraty, Seweryny, Tomasza , 21 grudnia 2024

Trzy pytania do Sylwestra Głodowskiego, restauratora, właściciela restauracji Komoda

2012-05-14, Trzy pytania do...

medium_news_header_212.jpg


- Gorzowianie chętnie jadają obiady w restauracji?
- Są ludzie, którzy chętnie jadają w restauracjach, niektórzy nawet codziennie, wręcz się stołują. Co prawda nie ma takiego ruchu, jak kiedyś bywało, ale też nie ma co narzekać. Tym bardziej,  że w zauważalny sposób przybywa konsumentów, co mnie osobiście cieszy. Chociaż kryzys w branży jest odczuwalny.


- Co najchętniej jadają na obiad pańscy klienci?
- Raczej po staropolsku. Na pierwsze żurek, ale i zupa gulaszowa. Na drugie danie chętnie wybierają schabowy z kapustą, golonkę. Coraz większa grupa konsumentów chce się jednak odżywiać zdrowo i wybiera różnego rodzaju sałatki, dania z ryb. Na wynos zaś coraz chętniej biorą gęś pieczoną, faszerowaną kaczkę.


- Są jakieś dania obiadowe, które idą powoli w  zapomnienie, a  które darzy pan szczególnym sentymentem?
-Zapominana jest staropolska czernina, która ma swoich smakoszy, ale i przeciwników. Taką potrawą jest również kadryl, czyli placek z mielonych ziemniaków, z boczkiem i kiełbasą, zwany także babka ziemniaczaną. Jest także wiele innych dań, które staramy się przypominać.
J. Del.

X

Napisz do nas!

wpisz kod z obrazka

W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x